Doktor Honung

Frågor och svar

Produktfrågor

Skillnaden mellan kapslarna och H13 påsarna är förvaringen och innehållet av  honung och/eller bi-pollen i just H13 påsarna. H13 kapslarna försvaras i rumstemperatur och H13 påsarna förvaras i frys. Kapslarna innehåller LIKA MÅNGA bakterier som påsarna. Sedan, det som också skiljer är att bakterierna i påsarna är tidigare aktiva jämfört med i kapslarna, där de ligger vilandes. Men de vaknar ändå till liv i kapslarna när de kommer ner i tarmarna, så återigen, det är mer en smaksak vilket sätt att konsumera bakterierna man föredrar. 

Varken Manukahonung eller någon annan honung på marknaden har binas levande mjölksyrabakterier längre. De finns endast i DoktorHonungs produkter och de är anledningen till varför honung användes som folkmedicin förr. Manukahonung är inte bättre än svensk ljunghonung men våra undersökningar visar att båda honungstyper fungerar endast ibland mot tex sårbakterier och då med ca 10% effekt jämfört med när binas levande mjölksyrabakterier finns med.

Vi har inga tillsatser, honung är alltid av naturen en blandning av mestadels fruktos och glukos.

Mjölksyrabakterier har ingenting med mjölk att göra så du kan lugnt äta våra produkter om du har laktosintolerans. 

Det går bra att äta som det är, alltså direkt från paketet eller ringla över gröt, fil och flingor och dylikt. Men inte blanda i något som överstiger 50 grader.

H13 Original och Essential är bara portionsförpackade i små påsar, det är alltså inget pulver.

Vår sårsalva är än så länge endast framtagen för veterinärt bruk. Vi har gjort framgångsrika studier på människa och kommer att ta fram produkter för människa i framtiden. De kommer att ha samma innehåll som ApiH men honungen måste steriliseras på ett annat sätt innan mjölksyrabakterierna återinförs.

Nej, det är en helt annan smak. Elixir är fräsch och har ingen slemmig svamp heller, vilket kombucha har. Den smakar som en perfekt blandning av lite syra och sötma och är bubblig och lättdrucken. Eller som sommelier Mischa Billing kommenterade dryckerna: 

”Jag har aldrig smakat något liknande”

Balanced: ”Tydlig honungssmak och en väldigt fin mousse i drycken.” 

Acidic: ”Den syrligare Acidic dröjer sig kvar länge i munnen och ger en fin eftersmak. Den passar bra att dricka till mat.”

Elixir är ett rent hantverk med naturliga ingredienser, honung, vatten, bipollen (finns naturligt i honung) och vatten. Den har inga tillsatser och inget avdödas. Elixir är en lyxig produkt som kan användas som ett alternativ till alkoholhaltiga drycker vid festliga tillfällen, bröllop, fester och födelsedagar mm. Elixir Balanced är vår honungschampagne som är lätt att mingla med till något tilltugg. Elixir acidic fungerar bra till mat, kanske salt rökig mat, eller till sushi eller ostron. Men allas vår smak är annorlunda.

Mjölksyrabakterierna kommer från honungsbina och är nyckeln till deras honungsproduktion. De har konsumerats och använts på sår i tusentals år av människan via honung. Därför återförs de till produkter med honung vilken gör bakterierna som bäst aktiva och redo för fight i alla våra produkter.

Nej, vi återskapar den vilda honungen genom att introducera tillbaks mjölksyrabakterierna som vi producerar utanför bina och i vårt företag. På så sätt så kan vi standardisera och återskapa ett säkert livsmedel som inte går att finna eller köpa längre. Alla våra livsmedels produkter klassas därför som funktionella livsmedel. 

Förvaring och hållbarhet

ApiH sårsalva, ApiH sårspray, H13 Original och H13 Essential ska förvaras i frys. De är framtagna för att tåla ca en vecka utanför frys, sen börjar de levande mjölksyrabakterierna minska i antal. När du fått hem dessa produkter bör du förvara dem i frysen. 

 
 
 

Vi har resultat som visar bakteriernas överlevnad i mer än 5 år i våra produkter. Dock, kristalliserar honung med tiden i frysen. Honungen kan då upplevas mer grusig än len.

Tyvärr så bevaras inte mjölksyrabakterierna alls i nysskördad honung så som biodling utförs i denna sida av världen. De finns också i låg koncentration hos bina av samma anledning. Omständigheterna måste vara de rätta för att hitta dem vilket är anledningen till att ingen forskare  upptäckte dem före oss.

Det stämmer att mjölksyrebakterier inte klarar av klor. Men den lilla mängden klor vi har i svenskt kranvatten brukar inte vara något problem för dem. Är man orolig över hög klorhalt i kranvattnet kan man köpa vatten på flaska utan klor.

Sjukdomar och immunförsvar

Vi har testat och har produkter som fungerar för människor med IBD (Ulcerös kolit och Crohns sjukdom) men även IBS. Binas bakterier har konsumerats av människor i tusentals år men utan att de visste om det, så de är väl beprövade. Vi har precis avslutat en studie på patienter med dessa besvär där speciellt en av våra produkter gav mycket bra resultat, studien ska utökas nu. Den produkt vi rekommenderar för dessa besvär är den som heter H13 essential men vi har bra initiala resultat med våra H13 kapslar också.

H13 Essential är väldigt bra (smakar nypon). H13 Original är också bra beroende på smak, det är ren honung med mjölksyrabakterierna. En påse om dagen eller dela påsen. En H13 kapsel om dagen fungerar också. 

Under förutsättning att barnet är äldre än ett år så rekommenderar vi h13 original. Barn brukar gilla smaken då den är söt. Ge barnet en påse h13 om dagen helst före tandborstningen men straxinnan sänggående.

 
 

Det är inga problem. Det är bara bebisar som inte ska äta honung innan de fyllt ett år enligt tex det svenska livsmedelsverket.

När vi var och gästforskade på Borneo så fick vi reda på att de hade en lång tradition där av att stryka på färskhonung på ytorna av den avskurna navelsträngen för en bra läkprocess. Det var honung som honungsjägare hämtat från vilda bin, vilken vi såg innehåller miljontals levande mjölksyrabakterier. Dessutom åt modern mycket av honungen i 2 veckor efter förlossningen för att återhämta sig.

Vi rekommenderar 1 påse H13 original eller H13 essential morgon och kväll i 2 veckor efter förlossningen.

Vi rekommenderar våra kapslar eller våra honungspåsar, H13 Original eller H13 Essential, för en bra start i livet. Immunförsvaret behöver stimuleras tidigt med olika mjölksyrabakterier. Tänk på att barn under 1 år inte rekommenderas att äta honung.

Djur och veterinär

Vår sårsalva är framtagen för veterinärt bruk. Vi har gjort studier på människa och kommer att ta fram produkter för människa i framtiden. 

Vi har studier på hästar med mugg (mud fever / Pastern dermatitis) med mycket goda resultat och vi har många som köper vår ApiH salva för detta. Det finns information att läsa och länkar att följa i vår webbutik där du finner produkten ApiH.

Det gör den! Vi har pågående studier på hund och katt vilka ser precis lika lovande ut som för häst.

Leverans

Vi levererar gärna till hela EU. Dock blir det en större fraktkostnad beroende på land och vikt av paketet. Kontakta oss på mail för att få ett prisförslag på fraktsätt.

Du kan nå oss på: info@doktorhonung.se

 

Idag kan vi tyvärr inte leverera till länder utanför EU. Förhoppningvis kan vi det snart!

Vill du veta mer?

Följ oss på våra sociala kanaler:

Translate
Select your currency
SEK Svenska kronor
EUR Euro